Geschikte kleding voor docenten

Normen en waarden veranderen in de loop van de tijd. Dit heeft ook invloed op het onderwijs en op de omgang tussen leerlingen en docenten. De wijze waarop leerlingen docenten aanspreken is in de afgelopen jaren duidelijk veel vrijer geworden. Er zijn echter meerdere redenen waarom het verstandig is voor docenten om een professionele afstand te bewaren. Kleding heeft invloed op de manier waarop er tegen een docent aangekeken wordt. Daarnaast is het ook uit respect voor anderen religies zinvol om rekening te houden met de kleding.

Professionele afstand

Of je leerlingen je serieus nemen of niet hangt van meerdere factoren af. Een goede relatie tussen leerlingen en docenten is wenselijk maar vriendschap zal al snel grenzen vervagen. Door middel van kleding kun je als docent je uitstraling beïnvloeden. Daarvoor is het niet nodig om een maatkostuum of mantelpakje aan te doen maar voor zowel mannen als vrouwen zijn blazers geschikte kledingstukken om een evenwicht tussen informaliteit en professionaliteit uit te dragen. Blazers passen namelijk heel goed boven een spijkerbroek of een gewoon een andere kleur broek en een shirt. Wanneer je het shirt vervangt door een blouse en de spijkerbroek voor een stoffen broek krijg je direct een meer officiële uitstraling. Blazers zijn daarom erg gemakkelijk om verschillende combinaties te maken.

Religie en kleding

Er zijn in Nederland verschillende discussies over het dragen van typische religieuze kleding. Het gaat daarbij vooral om gezicht bedekkende kleding waar niet iedereen tolerant in is. In een multiculturele samenleving is het echter wel verstandig om als docent rekening te houden met de normen en waarden van diverse religies. Het kan voor streng gelovige leerlingen en hun ouders schokkend en respectloos overkomen als een docent bijvoorbeeld te bloot voor de groep staat. Vooral bij vrouwelijke docenten kan dit een rol spelen. Het is daarom goed om te controleren of er niet teveel inkijk is bij de hals en mouwen met hetgeen je draagt. Als het warm is kan dit lastig zijn. Ook hier zijn blazers weer een handig kledingstuk omdat je dit eventueel alleen voor de les even aan kunt doen over je luchtigere kleding heen. Tevens is het niet aan te raden om hele korte rokken te dragen in het onderwijs. Lange rokken of broeken die weinig tot geen zicht op de benen geven is diplomatieker.

mts_howto