Hoe weet ik of religie wetenschappen iets voor mij is?

De keuze voor een studie is alles behalve eenvoudig. Je moet zoveel dingen meenemen in je overweging dat je soms door de bomen het bos niet meer zult zien. Maar dit is alleen maar positief en betekent dat je deze keuze serieus neemt. Het bepaald immers wat jij in de toekomst gaat doen en dan mag een dergelijke beslissing best wel zwaar wegen. Denk er dus zeker niet te licht over en weeg alle opties goed af. Dit geldt net zo goed voor een studie religie wetenschappen. Omdat de studie vrij specifiek is moet deze wel echt voor je weggelegd zijn. Is dit niet het geval dan kun je er later spijt van krijgen en dat wil niemand.

Indien je alle voor- en nadelen tegen elkaar hebt afgewogen is het tijd om te kiezen. Daarbij kun je jezelf een aantal vragen stellen als het om deze studie in het bijzonder gaat. Denk bijvoorbeeld aan de banen die je er later mee kunt gaan doen of de interesses die je moet hebben die bij deze studie aan sluiten. Daar gaan we hier nu dieper op in. Zo leer je gelijk voor welke personen de studie religieuze wetenschappen geschikt is en of het daadwerkelijk iets voor jou blijkt te zijn.

Omdat religie zo diepgeworteld zit in onze cultuur is het iets wat veel mensen aanspreekt. Hierbij maakt het niet eens uit of zij zelf al dan niet gelovig zijn. Ben jij zo iemand die er eindeloos over kan lezen en er zo zijn eigen meningen over heeft, dan is deze studie zeker voor jou. Verdiep je jezelf graag in de geschiedenis waaruit religies ontstaan en de weerslag die het vandaag de dag heeft op de samenleving, dan sluit dat naadloos aan bij alles wat je zult gaan leren. Je krijgt daarbij uitgebreid de mogelijkheid om zelf op allerlei wijze onderzoeken te doen en daar conclusies uit te trekken.

Een voorliefde voor historie komt hierbij goed van pas, want dit zal veelvuldig aan bod komen. De twee zijn niets voor niets in elkaar verstrengeld. Daarnaast zul je veel meer te weten komen over allerlei culturen en andere landen en delen van de wereld. Dus indien je hier al net zo goed een fascinatie voor hebt komt dit zeker goed van pas. Hieruit blijkt maar weer dat de studie een stuk veelzijdiger is dan de meeste mensen op voorhand denken.

Het biedt de ruimte voor je eigen inzichten en de mogelijkheid om te combineren met andere soorten studies die te maken hebben met religie en godsdienst. Dat de mogelijkheid bestaat om deze studie vrij snel af te ronden is ook niet verkeerd. Indien het echt in je straatje past heeft het dus vele voordelen.

mts_howto