Als proactieve ondernemer wil je natuurlijk altijd blijven groeien, zowel bedrijfsmatig als op persoonlijk vlak. Om je concurrenten voor te blijven zul je dit ook wel moeten, en met het oog op personeelsbehoud zul je vroeg of laat voor de keuze komen te staan je personeel om te scholen of op te leiden. Een opleiding kan daarnaast ook het juiste instrument zijn wanneer je bedrijf juist te maken heeft met krimp. Maar hoe je het ook wendt of keert, opleidingen kosten geld. Om dergelijke zaken in de toekomst te kunnen bekostigen kun je een deel van je winst apart zetten voor dergelijke doeleinden, maar ook een zakelijke lening afsluiten behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Het is aan jou als eigenaar om te kiezen voor datgene dat het beste bij jou en je onderneming past.
Omscholing en reorganiseren
Door een reorganisatie kan het voorkomen dat je de juiste personen niet meer op de juist plek hebt zitten. Soms heb je personeel “over” terwijl je openstaande functies niet ingevuld krijgt met je huidige personeelsleden. Het is dan zaak om te kijken welke personeelsleden eventueel in aanmerking zouden komen voor een omscholingstraject.
Toekomstperspectief
Ook door kritisch en realistisch te kijken naar de toekomst binnen je bedrijf kom je soms tot de conclusie dat omscholing een goede investering is. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je personeel voorbereid is om in de toekomst taken te vervullen die op dit moment niet binnen hun takenpakket en vaardigheden vallen. Wanneer je bedrijf in de toekomst geacht wordt meer te kennis te hebben over religieuze zaken rondom haar personeel, bijvoorbeeld omdat een groot deel van het personeel een andere religieuze achtergrond heeft, kan het verstandig zijn een HR-medewerker bij te scholen met een cursus of studie religiewetenschappen.